TOMATENSOEP MET SPROUTY (4 personen)
Ingrediënten:
~1 kg tomaten, ontveld en in stukken gesneden
~150 g sprouty
~3 teentjes knoflook, geperst
~2 el rode wijn
~1 el melassestroop
~1 tl worchestershire saus
~zure room of kwark
~bieslook, fijngehakt

Bereidingswijze:
-Kook de tomaten tot ze zacht zijn en pureer ze met een mixer of roerzeef.
-Voeg de sprouty en knoflook toe, en kook het zachtjes gedurende 15 minuten.
-Voeg de rode wijn, melassestroop en worchestershire saus toe en garneer met een toefje zure room of kwark en een beetje bieslook.

 

 

GEURIGE PILAV MET SPROUTY
Ingrediënten:
~1 l groentebouillon
~150 g sprouty
~300 g rijst
~50 g rozijnen
~25 g boter
~1 ui, gesnipperd
~1 teentje knoflook, geperst
~3 à 4 wortels, geraspt
~1 aardappel, in kleine blokjes gesneden
~2 tl zwart mosterdzaad, gemalen
~1½ tl komijnzaad, gemalen
~3 tl korianderzaad, gemalen
~de zaadjes van 5 groene kardamompeulen, gemalen
~2 laurierblaadjes
~3 el verse peterselie, fijngesneden
~2 el verse koriander, fijngesneden
~zout
~peper
Bereidingswijze:
-Bak in een pan met dikke bodem de knoflook, ui en wortel in de boter enkele minuten op laag vuur.
-Voeg de specerijen, aardappelblokjes en rijst toe, en bak deze enkele minuten mee.
-Voeg de groentebouillon, de laurierblaadjes en zout en peper naar smaak toe, en laat het geheel met de deksel op de pan op laag vuur koken tot de rijst gaar is.
-Voeg 5 minuten voor tijd de sprouty, rozijnen, en het merendeel van de verse peterselie en koriander toe, en schep alles goed door elkaar. Indien nodig extra water toevoegen.
-Haal de pan van het vuur als de rijst gaar is en het water is opgenomen, en laat het geheel nog 5 minuten nagaren met de deksel op de pan.
-Gebruik de overgebleven verse peterselie en koriander ter garnering.

 

 

SPAANSE RIJST (3 à 4 personen)
Ingrediënten:
~50 ml olijfolie
~1 grote ui, in stukjes gesneden
~2 teentjes knoflook, geperst
~250 g rijst
~3 dl kruidenbouillon
~5 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
~150 g sprouty
~1 à 2 theel. tabasco
~(verse) ananas, in stukjes gesneden

Bereidingswijze:
-Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en knoflook tot ze glazig worden.
-Voeg de rijst toe en bak deze ca. 1 minuten mee.
-Voeg de bouillon en tomaten toe, en laat het ca. 45 minuten pruttelen.
-Voeg de sprouty, tabasco en ananas toe, en laat het geheel nog 5 minuten staan.

 

 

SPROUTY TABOULI (4 à 5 personen)
Ingrediënten:
~250 g bulgur
~4 dl water
~1½ theel. zout
~50 ml citroensap
~50 ml olijfolie
~1 teentje knoflook, geperst
~3 sjalotten, gesnipperd
~1 el verse of gedroogde munt, fijngehakt
~3 à 4 eetl. peterselie, fijngehakt
~150 g sprouty
~1 rode paprika, in stukjes gesneden.
~1 komkommer, ontdaan van zaad en in blokjes gesneden
~2 tomaten, in blokjes gesneden

Bereidingswijze:
-Blancheer de sprouty 5 minuten en spoel af met koud water.
-Doe de bulgur in een kom, giet hierover het kokend water, voeg het zout toe en dek het af. Laat dit ca. 30 minuten staan.
-Blancheer de sprouty 5 minuten, spoel af met koud water, en meng dit met de bulgur en de overige ingrediënten.
-Zet het geheel afgedekt minstens 3 uur in de koelkast.

 

 

ROMIGE RIJST MET SPROUTY
Ingrediënten:
~300 g rijst
~150 g sprouty
~100 g kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
~30 g boter
~3 eieren
~1 ui, gesnipperd
~100 ml slagroom
~1 theel. sesamolie
~2 el verse peterselie, fijngesneden
~mespuntje kerriepoeder
~zout
~peper
Bereidingswijze:
-Kook de rijst in een pan met water en zout naar smaak gaar.
-Bak de kastanjechampignons en de ui in de helft van boter en de sesamolie.
-Bak in een andere pan de eieren in de rest van de boter met een beetje zout en kerriepoeder, en snijd ze in reepjes.
-Meng alle ingrediënten inclusief peper en eventueel nog wat zout, en het merendeel van de peterselie.
-Verwarm het geheel nog enkele minuten, maar voorkom dat de slagroom gaat koken.
-Garneer het gerecht met de bewaarde verse peterselie.

 

 

LECHÓ (4 personen)
Ingrediënten:
~150 g sprouty
~1 rode paprika, in stukjes gesneden
~3 tomaten, in blokjes gesneden
~2 uien, gesnipperd
~2 teentjes knoflook, geperst
~30 g boter of 30 ml olie
~mespuntje witte peper
~1 dl water
~200 g kwark
~scheutje pittige (plantaardige) bouillon
~zout

Bereidingswijze:
-Smelt de boter in een dikke pan en smoor hierin de uien.
-Voeg de tomaten toe en laat 5 minuten koken.
-Voeg de rode paprika, de sprouty, witte peper, knoflook en zout naar smaak toe aan het tomatenmengsel.
-Voeg het water (naar behoefte) toe, laat het geheel 20 minuten stoven, en doe over in een schaal.
-Meng de kwark met de bouillon en schep het over het tomatenmengsel.

 

 

TOMATENSOEP  MET SPROUTY
Ingrediënten
~4 el olijfolie
~150 g sprouty
~1 l groentebouillon
~250 ml yoghurt
~2 blikken tomaten in vocht
~1 blikje tomatenpuree
~1 ui, gesnipperd
~2 teentjes knoflook
~2 tl komijnzaad, gemalen
~2 tl korianderzaad, gemalen
~2 tl garam masala
~2 laurierblaadjes
~1 el verse koriander, gemalen
~zout
~peper
Bereidingswijze:
-Bak de knoflook en ui in de olie glazig.
-Voeg alle specerijen toe, en bak dit enkel minuten mee.
-Voeg de tomatenpuree toe, en bak dit enkele minuten mee.
-Voeg de groentebouillon en de tomaten en het sap toe, tezamen met de suiker en de laurierblaadjes en yoghurt, en breng het geheel aan de kook.
-Voeg naar smaak zout en peper toe.
-Laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken, verwijder de laurierblaadjes, en pureer de soep.
-Voeg de sprouty en de verse peterselie toe, en laat nog 5 minuten doorkoken.

 

 

SPROUTY SEN CARNE (4 personen)
Ingrediënten:
~150 g sprouty
~1 ui, gesnipperd
~1 kleine prei, in dunne ringen gesneden
~2 tomaten, in blokjes gesneden
~100 g gerookte oude kaas
~ ½ tl paprikapoeder
~1 el sesamolie (indien andere olie gebruikt wordt, een mespunt tahin toevoegen)
~100 g champignons, gevierendeeld
~½ kopje maïs uit blik
~¼ tl koriander, fijngesneden
~1 mespunt chilipoeder
~150 g tofu, in blokjes gesneden

Bereidingswijze:
-Verhit de olie in een pan en fruit de ui, prei en champignons.
-Voeg de sprouty, maïskorrels en paprikapoeder toe en bak deze even.
-Voeg de tomaten toe en laat het geheel ± 20 minuten stoven.
-Bak de tofu goudbruin en voeg deze toe aan het groentemengsel.
-Bestrooi het geheel met de kaas en laat deze even smelten

Serveer met een frisse salade.

Tip: vervang de kaas door een sausje van kwark, knoflook en tuinkruiden.

 

 

INDIASE SPRUITJES (GEVULDE KOOLBLADEREN) (4 personen)
Ingrediënten:
~150 g sprouty
~350 ml bouillon
~30 g wortel, geraspt
~35 g kokos
~1 tl kerrie (en/of andere kruiden/specerijen)
~mespunt komijn
~± 10 Chinese- of savoiekoolbladeren
~25 g boter of margarine

Bereidingswijze:
-Kook de sprouty in de bouillon (zonder deksel op de pan) tot er nog een beetje water over is.
-Voeg de wortel, kokos, kerrie en komijn toe, en laat het geheel voorzichtig doorkoken tot al het vocht is opgenomen.
-Blancheer ondertussen de koolbladeren tot ze gemakkelijk zijn te vouwen, en verwijder het onderste dikke deel.
-Verdeel de sproutymix over de koolbladeren en maak hier mooie rolletjes van.
-Fruit deze even eenzijdig in de boter, blus ze af, en stoof ze 20 minuten.

Heerlijk bij oosterse en vegetarische gerechten.

Tip: Doe de sprouty-mix in loempiavellen i.p.v. koolbladeren en frituur ze.

 

 

SAJOER (GEVULDE INDISCHE GROENTESOEP) (4 personen)
Ingrediënten:
~½ l bouillon
~175 g Chinese kool, grof gesneden
~100 g prei, in ringen gesneden
~1 ui, grof gesneden
~2 knoflookteentjes, geperst
~120 g zoete maïs
~4 el olie
~20 g amandelpasta
~mespunt laospoeder
~150 g sprouty
~1 tl zout
~peper of sambal
~50 g kokos

Bereidingwijze:
-Verhit de olie met de laos en de amandelpasta, en fruit hierin de ui tot deze glazig wordt.
-Voeg de resterende ingrediënten (behalve de kokos) toe, en laat het geheel 20 minuten voorzichtig koken.
-Voeg de kokos toe.

 

 

SPROUTYSALADE (2 à 3 personen)
Ingrediënten:
~150 g sprouty
~½ ui, gesnipperd
~80 g tofu of jonge kaas, in blokjes gesneden
~1 appel, in blokjes gesneden
~1 el grove mosterd
~1 el olijfolie
~2 el mayonaise
~1 teentje knoflook; geperst
~3 el maïs (uit blik)
~½ rode paprika, in stukjes gesneden

Bereidingswijze:
-Water aan de kook brengen en hierin de sprouty 8 minuten zachtjes laten koken.
-De sprouty uit laten lekken en afkoelen.
-Van de olie, mosterd, mayonaise en knoflook een sausje maken.
-Alle ingrediënten door elkaar mengen.

 

 
Alfalfa & Gemengde Kiemen / TaugéSprouty / Radijskiemen & Sango / Broccolikiemen & Brassicamix / Chinese Priescheuten