TROPISCHE KOOLSALADE (3 personen)
Ingrediënten:
~150 g taugé
~100 g witte kool, zeer fijn gesneden
~100 g zaadloze druiven, gehalveerd
~100 g (verse) ananas, in blokjes gesneden

dressing:
~75 ml kwark of yoghurt,
~30 ml mayonaise
~2 tl mosterd
~½ tl zout

Bereidingswijze:
-Blancheer de taugé 1 minuut en spoel af met koud water.
-Meng deze in een kom met de kool, druiven en ananas.
-Mix de kwark, mayonaise, mosterd en het zout in een kommetje.
-Giet de dressing over de salade en schep voorzichtig door elkaar.

 

 

GROENE SALADE (4 personen)
Ingrediënten:
~50 g taugé
~100 g gemengde kiemen
~75 g kaas, in kleine blokjes gesneden
~75 g waterkers
~½ krop sla, grof gesneden
~½ rode paprika, in stukken gesneden
~2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
~2 à 3 el peterselie, fijngehakt
~2 tomaten, in blokjes gesneden
~vruchtvlees van 1 avocado, in blokjes gesneden

dressing:
~4 el olijfolie
~2 el azijn
~1 tl zout

Bereidingswijze:
-Blancheer de taugé 1 minuut en spoel af met koud water.
-Doe alle ingrediënten in een grote kom en schep ze zorgvuldig door elkaar.
-Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje en schenk deze over de salade.

 

 

SNELLE ROERBAK (3 à 4 personen)
Ingrediënten:
~4 el olie
~250 g tofu, in blokjes gesneden
~1 teentje knoflook, geperst
~1 ui, fijgesneden
~1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
~1 groene paprika, in stukken gesneden
~150 g taugé
~½ tl gemberwortel, geraspt
~1 el tamari of sojasaus
~zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:
-Bak de tofu snel bruin in 2 el hete olie en houd deze apart.
-Verhit de rest van de olie en roerbak de knoflook, ui, bleekselderij en paprika een paar minuten.
-Voeg de taugé toe en roerbak nog ca. 2 minuten
-Voeg nu de gebakken tofu, gember, tamari, zout en peper toe en verhit het goed.

Een simpele saus van (plantaardig) bouillon, tamari en arrowroot (of maïzena) kan het geheel completeren.

Lekker bij bijvoorbeeld rijst.

 

 

GEVULD STOKBROOD (1 à 2 personen)
Ingrediënten:
~150 g taugé
~125 g spinazie, gesneden
~125 g bleekselderij, in stukjes gesneden
~50 g worteltjes, geraspt
~2 tomaten, in plakjes gesneden
~50 g geraspte kaas
~1 stokbrood, in de lengte doorgesneden

dressing:
~2 tl sojasaus
~2 el kwark

Bereidingswijze:
-Meng de kwark met de sojasaus.
-Blancheer de taugé 1 minuut en spoel af met koud water.
-Doe deze tezamen met de spinazie, bleekselderij en wortel in een kom, voeg de dressing toe en meng alles goed.
-Besmeer het stokbrood met het groentemengsel.
-Leg hierop de plakjes tomaat en bestrooi het met de geraspte kaas.
-Klap het stokbrood dicht en snij het eventueel in stukken.

 

 

TAUGÉ MET GIERST EN BANAAN (4 personen)
Ingrediënten:
~½ l water
~300 g taugé
~250 g gierst
~3 uien, gesnipperd
~3 appels, in stukjes gesneden
~1 teentje knoflook, geperst
~4 à 5 bananen, in de lengte doorgesneden
~50 g gezouten pindas
~3 bolletjes gember
~olie en boter
~½ el kerriepoeder
~4 el rozijnen
~peper en sojasaus

Bereidingswijze:
-Kook de gierst in een pan in ca. 20 minuten gaar.
-Verhit de olie en fruit hierin de uien en de knoflook 3 minuten
-Voeg hierbij de appels en het kerriepoeder en bak deze 3 minuten mee.
-Schep hierdoor de taugé, rozijnen en de gember en laat het geheel met de deksel op de pan 8 minuten smoren.
-Bak de gehalveerde bananen in de boter aan weerszijden goudbruin.
-Doe de gierst in een schaal.
-Breng het taugémengsel op smaak met peper en sojasaus en verdeel dit over de gierst.
-Bestrooi het geheel met pinda’s en leg de bananen er bovenop.

 

TAUGÉSALADE MET GEROOSTERDE NOTEN (4 personen)
Ingrediënten:
~75 g cashewnoten
~100 g geroosterde paprika (pot) in reepjes
~2 lente- of bosuitjes in schuine reepjes
~1 el gesneden koriander- of basilicumblaadjes
~100 g taugé

dressing:
~3 el zonnebloemolie
~3 el citroensap
~1 tl honing
~1 el ketjap

Bereidingswijze:
-Rooster de noten in een droge, hete koekenpan.
-Meng de taugé met paprika en bosui.
-Meng de ingrediënten voor de dressing, giet deze over het taugémengsel, en strooi de noten en de gesneden koriander- of basilicumblaadjes hier overheen.

MAALTIJDSALADE MET TAUGÉ, TOFU, MANGO EN GEMBER (2 personen)
Ingrediënten:
~300 g sperziebonen
~zout
~3 el sesamzaad, geroosterd
~1 rijpe, maar stevige mango, in reepjes gesneden
~200 g pittig gekruide tofureepjes
~100 g taugé

dressing:
~½ gehakt rood pepertje, ontdaan van zaadjes
~15 g verse gemberwortel, geraspt
~3 el zonnebloemolie
~3 el azijn
~3 el gembersiroop
~zout naar smaak

Bereidingswijze:
-Maak de sperziebonen schoon, snijd ze doormidden en kook ze in 20 minuten beetgaar in water met zout.
-Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
-Haal de sperziebonen, als ze beetgaar zijn, van het vuur, voeg de taugé toe, en giet het geheel een minuut later goed af.
-Rangschik de sperziebonen, taugé en mango op een platte schaal., en verdeel de dressing erover.
-Bak de tofureepjes goudbruin en knapperig, laat ze enigszins afkoelen, en verdeel over de salade.
-Bestrooi het geheel met het sesamzaad.

PAPRIKASALADE MET TAUGÉ (bijgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
~3 el olijfolie
~1 groene, rode en gele paprika, in repen gesneden
~1 teentje knoflook, geperst
~1 à 2 rode uien, in zeer dunne ringen
~150 g taugé
~2 el sojasaus
~1 limoen, uitgeperst

Bereidingswijze:
-Verhit de olie in de koekenpan en bak de paprikareepjes op hoog vuur circa 4 à 5 minuten.
Voeg halverwege de knoflook toe, bak deze mee, en laat het geheel afkoelen in een kom.
-Voeg de uien, taugé, sojasaus en het limoensap toe, breng op smaak met peper en zout, en schep goed door elkaar.

FOE YONG HAI MET TAUGÉ EN ZOETZURE TOMATENSAUS (2 à 3 personen)
Ingrediënten tomatensaus:
~500 g tomaten, ontveld en in stukjes
~1 ui, gesnipperd
~1 teentje knoflook, geperst
~1 tl gemberpoeder
~5 gembernootjes op siroop, fijngesneden
~2 el gembersiroop
~sap van 1 citroen
~klein blikje tomatenpuree
~2 laurierblaadjes
~zonnebloemolie
~zout en peper

Bereidingswijze tomatensaus:
-Verhit de olie en fruit de ui en knoflook.
-Voeg de rest van de ingrediënten toe, en laat een halfuur zachtjes pruttelen.

Ingrediënten foe yong hai:
~8 eieren
~half kopje melk
~zout en peper
~bieslook, fijngesneden
~boter en/ of olie om in te bakken

Bereidingswijze foe yong hai:
-Klop de eieren met de melk los en voeg zout, peper en bieslook toe.

Ingrediënten vulling:
~1 prei, in halve ringen gesneden
~1 winterwortel, in klein stukjes
~150 g witte kool, gesneden
~1 ui, fijngesneden
~150 g taugé
~1 teentje knoflook, fijngesneden
~250 g doperwten, vers of diepvries
~peper en zout
~boter of olie om in te bakken

Bereidingswijze vulling:
-Roerbak de prei, wortel, ui, witte kool en knoflook in de olie circa 5 minuten.
-Voeg de taugé en doperwten bij het mengsel, en bak dit even mee. Maak op smaak met peper en zout.
-Verhit de boter en giet het losgeklopte ei in de koekenpan en laat dit even stollen.
-Voeg de groenten toe (laat het vocht achter), en roerbak het mengsel, tot al het ei goed gebakken is.

Lekker met rijst.

 

 

Alfalfa & Gemengde Kiemen / TaugéSprouty / Radijskiemen & Sango / Broccolikiemen & Brassicamix / Chinese Priescheuten