Schotel-methode met het Mini-kasje

Geschikt voor de volgende DOE ‘T LEKKER ZELF! kiemzaden:

Mosterdzaad, Rocket (rucolazaad), Tarwegraszaad* (voor tarwegras), Tuinkerszaad en Zonnebloempitten*.

* Voor tarwegras en zonnebloempitten geldt dat een beter resultaat verkregen wordt door ze, alvorens met stap 1 te beginnen, volgens de weckpot-methode een dagdeel in te weken en één à twee dagen te laten voorkiemen totdat er kiempjes zichtbaar zijn.
Let wel: Dit kan niet bij de overige soorten; er vormt zich dan door een teveel aan water een slijmlaagje rond het zaad waardoor (ont)kiemen onmogelijk wordt.

1. Houd de bodem met het matje een tijdje onder de kraan. Het duurt even voordat het matje water opneemt, help daarom een handje door er wat in te knijpen terwijl je het onder de kraan houdt. Het is belangrijk dat het matje goed doordrenkt is!

  

1.b Laat het overtollige water weglopen en knijp nog wat in het matje zodat er geen plasje op de bodem overblijft.

  

2. Verdeel over de laag watten of het matje één à twee theelepels zaad. Voorkom dat de zaadjes op elkaar liggen. Hoopjes zaad kunnen namelijk kluitjes gaan vormen waardoor het niet goed ontkiemt. Druk het zaad lichtjes aan.

Doe de deksel op de bodem van het kasje. Zet het kasje bij kamertemperatuur weg. Zorg voor voldoende daglicht, maar zet het niet in de volle zon.3.
Door de warmte die het kasje vasthoudt en de condensvorming zal het zaad extra snel ontkiemen. Tot die tijd hoef je geen water te geven. Als het zaad ontkiemd is (of als de kiemen wat verder zijn) kan je de deksel eraf halen. Zorg ervoor dat het matje gedurende de resterende kweekduur (ongeveer 6 dagen) vochtig blijft (niet te nat).

  (DEZE TWEE FOTO’S VERVANGEN MET KWEEKMATJE FOTO’S!)

4. Knip, als de kweekduur is verstreken (hoelang de kweekduur is staat achterop de sticker van het zakje zaad), of als de kiemen de gewenste hoogte hebben bereikt, het benodigde deel kiemen zo laag mogelijk af. De kiemen zijn nu klaar voor consumptie.

De bodem van het kasje met het overgebleven deel kan bij kamertemperatuur worden bewaard. Hiervan kan nog enkele dagen gegeten worden. Ook kun je het (afgesloten maar niet luchtdicht) in de koelkast doen, het stopt dan met groeien.

Eet smakelijk!

Het zakje met kiemzaden droog, afgesloten, en in het donker bewaren.

Dit Mini-kasje kan je bestellen in onze webwinkel als kweekset. We verkopen ze met een zakje zaad (keuze uit mosterd-, rucola- en tuinkerszaad), 2 kiemmatjes en een instructiefolder.

  

Naar ‘weckpot’-methode

Naar ‘schotel’-methode