PARADIJSSLA (3 personen)
Ingrediënten:
~75 g radijskiemen of sango
~100 g witte kool, fijngesneden
~50 g veldsla
~1 zure appel, in kleine blokjes gesneden
~2 el olie
~2 el azijn
Bereidingswijze:
-Doe alle ingrediënten in een kom en meng deze.
KNAPPERIGE ZOMERSLA (4 personen)
Ingrediënten:
~75 g radijskiemen of sango
~3 tomaten, in schijfjes gesneden
~sjalotjes, fijngehakt
~1 krop ijsbergsla, in stukken gesneden of gescheurd
~1 groene paprika, en in stukjes gesneden
~4 el zonnebloempitten, geroosterd
~4 el croutons of gebakken broodstukjes
dressing:
~kwark
~mayonaise
~geraspte Parmesaanse kaas
Bereidingswijze:
-Meng de sla, sjalotten, paprika en een deel van de kiemen.
-Garneer de salade met de overgebleven ingrediënten.
-Meng in een kopje de ingrediënten voor de dressing, en serveer deze bij de salade.
EIERSALADE MET KIEMEN (4 personen)
Ingrediënten:
~8 eieren, hardgekookt en gevierendeeld
~3 el mayonaise
~1 tl mosterd
~1 el bieslook of peterselie, fijngehakt
~2 bosuien, fijngesneden
~40 g radijskiemen of sango
~zout en peper
Bereidingswijze:
-Meng de eieren, bosuien, mayonaise, mosterd en de kiemen (bewaar een beetje) voorzichtig, en maak op smaak met zout en peper.
-Garneer de salade met de overgebleven kiemen en de fijngehakte bieslook of peterselie.
FRISSE SALADE OP EEN BEDJE VAN KIEMEN (2 PERSONEN)
Ingrediënten:
~200 g hüttenkäse
~125 ml yoghurt
~2 el gewelde rozijnen
~2 stengels bleekselderij, fijngesneden
~75 g radijskiemen of sango
~¼ ui, gesnipperd
Bereidingswijze:
-Meng de hüttenkäse, de yoghurt, rozijnen, uien en selderij.
-Maak in een kom of een schaal een bedje van de kiemen en schep het mengsel
hier voorzichtig op.
-Zet het mengsel 30 minuten in de koelkast om op smaak te laten komen.
CHEESESPREAD
Ingrediënten:
~200 g pittige geraspte kaas
~225 g kwark
~2 el (zonnebloem)olie
~1 tl mosterdpoeder
~50 g alfalfa, fijngesneden
~75 g radijskiemen of sango, fijngesneden
~1 el sherry
Bereidingswijze:
-Meng de kaas, kwark, kiemen, olie, sherry en het mosterdpoeder tot een smeerbare massa.
lekker op toast of (geroosterd) brood
DIPSAUS MET AVOCADO
Ingrediënten:
~50 g radijskiemen of sango, fijngesneden
~ vruchtvlees van 1 rijpe avocado, gepureerd
~100 g hüttenkäse
~1 el (zonnebloem)olie
~(kruiden)zout naar smaak
Bereidingswijze:
-Meng de ingrediënten tot een smeuïge pasta.
KERSENBOMMETJES
Ingrediënten:
~1 doosje kerstomaatjes
~100 g roomkaas
~40 g radijskiemen of sango
Bereidingswijze:
-Snij de hartjes uit de kerstomaatjes.
-Meng de roomkaas met de kiemen en vul de kerstomaatjes hiermee.
AVOCADO SANDWICH (1 persoon)
Ingrediënten:
~2 sneetjes volkorenbrood
~2 tl mayonaise
~25 g radijskiemen of sango
~½ ui, in ringen dunne gesneden
~¼ dungesneden avocado
~1 plak belegen kaas
~1 el mango chutney
Bereidingswijze:
-Smeer één sneetje brood in met de mayonaise en het andere met de chutney. Beleg
de sandwich vervolgens laagsgewijs met de kaas, avocado, uienringen en kiemen, en vouw het dicht.
GEZONDE BROODJES
Ingrediënten:
~diverse broodjes
~75 g radijskiemen of sango
~boter
~zachte geitenkaas
~champignons, in dunne schijfjes gesneden
~sesampasta
~plakjes jonge kaas
~komkommer, in dunne schijfjes gesneden
Bereidingswijze:
-Bak de champignons in de boter goudbruin.
-Besmeer de helft van de broodjes met geitenkaas, doe hierop de champignons, en bestrooi deze met de helft van de (fijngeknipte) kiemen.
-Besmeer de andere helft van de broodjes met sesampasta, leg hierop de plakjes kaas, en komkommer, en bestrooi deze met de resterende (fijngeknipte) kiemen.
PITABROODJE MET RADIJSKIEMEN
Ingrediënten:
~4 pitbroodjes
~75 g radijskiemen of sango
~¼ komkommer, in schijfjes gesneden
~2 tomaten, in schijfjes gesneden
~mayonaise
Bereidingswijze:
-Rooster de broodjes even in de broodrooster en snij ze half open.
-Besmeer de binnenkant met de mayonaise en vul de broodjes met de
komkommer, tomaat en de kiemen.
Ook heerlijk met gebakken of gefrituurde falafel.
ROOMKAAS EN OLIJVENSANDWICH
Ingrediënten:
~lichtgeroosterde boterhammen
~65 g zachte roomkaas
~1 tl mayonaise
~1 el olijvennat
~6 olijven, gepureerd
~25 g radijskiemen of sango
Bereidingswijze:
-Meng de roomkaas met de mayonaise, de olijven, en het olijvennat tot een smeerbare massa.
-Smeer deze op de boterhammen en versier met de kiemen.
FAJITA’S MET QUORN EN KIEMEN
Ingrediënten:
~1 pakje quorn stukjes
~1 groene paprika, in kleine stukjes gesneden
~1 kleine courgette, in kleine stukjes gesneden
~1 grote ui, gesnipperd
~1 blik tomaten, in stukken gesneden
~1 blikje kidneybonen
~1 pakje soft tortilla’s (8 st.)
~2 tomaten, in schijfjes gesneden
~½ krop ijsbergsla, gesneden
~1 klein blikje maïs
~200 g geraspte kaas
~75 g radijskiemen of sango
~2 el boter of (maïs)olie
~mexicaanse kruiden
guacamole:
~vruchtvlees van een rijpe avocado, gepureerd
~mayonaise
~kwark
~citroensap
~tabasco
~zout
~peper
Bereidingswijze:
-Bak de quorn in de boter of oliegoudbruin.
-Voeg de paprika, courgette en ui toe en bak deze even mee.
-Voeg de tomaten in blik, kidneybonen, maïs en kruiden toe, en laat het geheel onder voortdurend roeren op een laag vuur beetgaar worden.
-Meng de avocado, mayonaise en kwark, en maak op smaak met citroensap, tabasco, zout en peper.
-Bereid de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking, vul ze met het groentenmengsel en de guacamole en bestrooi ze met de kiemen.
-Serveer de tortilla’s met de sla, tomaten en geraspte kaas in aparte kommetjes.
Taugé / Radijskiemen & Sango / Chinese Priescheuten