Weckpotmethode

Weckpotmethode

Geschikt voor de volgende DOE ‘T LEKKER ZELF! kiemzaden:
Adukibonen, Alfalfazaad, Berglinzen, Brassicamix, Broccolizaad, China Rose, Chinese Preizaad, Fenegriekzaad, Groene erwten, Groene linzen, Kiemmix zaad, Radijszaad, Red Clover, Rode Koolzaad, Sangozaad, Tarwegraszaad (voor tarwekiemen), Ui kiemzaad en Taugébonen.

1. Doe één à twee eetlepels zaad in een weckpot, en voeg ruim lauw/warm water toe. [Elke glazen pot is geschikt, mits deze groot genoeg is en de hals zich niet (te veel) vernauwt.]

2. Bevestig middels een stevig (postbode)elastiek een kunststof of glasfiber horrengaasje op de pot. Bij voorkeur géén aluminium horrengaas gebruiken want dit is soms behandeld tegen insecten.

3. Giet het water na de aangegeven inweektijd¹ af, spoel het zaad, en giet wederom het water af.

4. Zet de pot bij kamertemperatuur schuin omgekeerd weg in een vergiet, rekje of bakje zodat het overtollige water kan weglopen.

[Het is belangrijk dat al het water kan weglopen, het water dat aan de kiemen blijft hangen is voldoende om het kiemproces in gang te houden. Tevens is het belangrijk dat het zaad/de kiemen niet het gehele gaasje bedekt/bedekken. Voor een goed resultaat is het van groot belang dat er voldoende luchttoevoer is. Verdeel daarom na elke spoelbeurt het zaad/de kiemen over de lengte van de pot.]
Zet de pot met zaad/kiemen niet op de verwarming of in de volle zon!

5. Spoel het zaad/de kiemen gedurende de aangegeven kweekduur² 2 maal per dag (3 keer mag ook), en zet de pot daarna steeds schuin omgekeerd weg.

6. Laat de kiemen in de pot (schuin omgekeerd) na de allerlaatste spoelbeurt* bij kamertemperatuur ± 24 uur (in tegenstelling tot de 6 uur zoals vermeld in onze folder) drooggroeien alvorens ze te consumeren en/of in de koelkast te zetten.

* Desgewenst kan de laatste spoelbeurt worden vervangen door een ‘washandeling’ om de kiemen van pelletjes te ontdoen:
-Vul een teiltje o.i.d. tot de rand met lauw/warm water.
-Doe hierin de kiemen, en ‘was’ de kiemen los.
-Room de pelletjes af door ze over de rand van het teiltje te ‘wuiven’.
-Schep de kiemen met de hand uit het water, en doe ze terug in de pot.
-Bevestig wederom het gaasje, zet de pot schuin omgekeerd weg, en laat bij kamertemperatuur ± 24 uur drooggroeien.

Overgebleven kiemen gekoeld (max. 7°C) en afgesloten (niet luchtdicht) bewaren.

¹ INWEEKTIJD:
TARWEGRASZAAD, TAUGÉ, GROENE ERWTEN, GROENE LINZEN, ± 10 uur
CHINESE PREISCHEUTEN, UI, BROCCOLI, ADUKIBONEN, : ± 12 uur,
OVERIGE: ± 6 uur

² KWEEKDUUR:
TARWEGRASZAAD: max. 3 DAGEN
RADIJSZAAD: ± 3 dagen
RODE KOOLZAAD, RED CLOVER: ± 5 dagen
CHINESE PREIZAAD en UI : ± 10 dagen
OVERIGE: ± 4 dagen

-De kiemen kunnen zowel in ‘t donker als in ‘t licht worden gekweekt. In ‘t licht zullen de lichtgekleurde kiemen groener worden dan in ‘t donker.
In het licht gekweekte kiemen bevatten meer vitamine C t.o.v. in het donker gekweekte kiemen. Daarentegen bevatten in het donker gekweekte kiemen weer meer vitamine B2.
Taugé kan beter wél in het donker worden gekweekt omdat het in het licht verkleurt.

-Het zakje kiemzaden droog, afgesloten, en in het donker bewaren.

 

Naar ‘schotel’-methode