Schotelmethode

Schotelmethode

Geschikt voor de volgende DOE ‘T LEKKER ZELF! kiemzaden:

Mosterdzaad, Rucolazaad, Tarwegraszaad* (voor tarwegras), Tuinkerszaad en Zonnebloempitten*.

* Voor tarwegras en zonnebloempitten geldt dat een beter resultaat verkregen wordt door ze, alvorens met stap 1 te beginnen, volgens de weckpot-methode een dagdeel in te weken en één à twee dagen te laten voorkiemen totdat er kiempjes zichtbaar zijn.

Let wel: Dit kan niet bij de overige soorten; er vormt zich dan door een teveel aan water een slijmlaagje rond het zaad waardoor (ont)kiemen onmogelijk wordt.

1. Bedek een schoteltje of bord met een laagje ongeparfumeerde zigzagwatten, en maak deze nat. Druk het meeste water eruit (houd het schoteltje schuin), en vorm zo een egaal oppervlak.

2. Verdeel hierover één à twee theelepels zaad. Voorkom dat de zaadjes op elkaar liggen. Hoopjes zaad kunnen namelijk kluitjes gaan vormen. Druk het zaad lichtjes aan.

Zet het schoteltje bij kamertemperatuur weg. Zorg voor voldoende daglicht, maar zet het niet in de volle zon.

3. Zorg ervoor (maar pas nadat het zaad ontkiemd is) dat de wattenlaag gedurende de resterende kweekduur¹ vochtig (niet te nat) blijft.

4. Knip, als de kweekduur is verstreken, het benodigde deel kiemen zo laag mogelijk af. De kiemen zijn nu klaar voor consumptie.

Eet smakelijk!

Het schoteltje met het overgebleven deel kan bij kamertemperatuur worden bewaard. Hiervan kan nog enkele dagen gegeten worden.

¹ KWEEKDUUR: ± 6 dagen

Het zakje met kiemzaden droog, afgesloten, en in het donker bewaren.

                                                                                        

Naar ‘weckpot’-methode