Peulvruchten verhitten voor gebruik

We raden aan om ontkiemde peulvruchten voor gebruik (afhankelijk van de grootte) 2 tot 8 minuten te verhitten. Dit gebeurt bij bereidingswijzen als roerbakken, koken, blancheren, smoren etc. al automatisch, máár ook indien ontkiemde peulvruchten rauw gegeten worden in bijvoorbeeld een salade, wordt aanbevolen ze te verhitten voor gebruik.

Het is bekend dat rauwe peulvruchten in het algemeen beter niet in grote hoeveelheden rauw gegeten kunnen worden vanwege bepaalde licht-giftige eiwitfracties die er in zouden zitten. Het is echter zeer waarschijnlijk dat deze stoffen door het kiemen verdwijnen (al het oorspronkelijke wat in het zaad zit, wordt omgezet in voor de mens gunstige voedingsstoffen), en dus niet of nauwelijks nog invloed zullen hebben. Maar hier is weinig wetenschappelijks over bekend.
En nogmaals: als het al zo is dat peulvruchten (nog) licht-giftige eiwitfracties bevatten, dan vormt dat alleen een eventueel risico bij inname van grote hoeveelheden. Dus af en toe wat rauwe peulvruchten kan geen kwaad.

Verder raden we aan ontkiemde peulvruchten te verhitten omdat daardoor (en dat is veel mensen niet bekend) bepaalde voedingswaarden juist toenemen. Er komen hierdoor namelijk stoffen vrij die er voor zorgen dat andere stoffen beter opneembaar zijn.
En niet onbelangrijk: de smaak neemt toe, omdat de rauwe-bonen-smaak wat minder wordt.